daniel van der kolk

27 feb. 2021

Blog

30 Dagen Koud Douchen

Ik ben niet bepaald een fan van goede voornemens in een nieuw jaar. Het ding van voornemens is dat je vaak jezelf voor de gek houdt. Zeggen dat je iets gaat doen, betekent dat je het ook ècht moet gaan doen. En daar stopt het dan vaak al. Ja, leuk verhaal Daan, lekker kort, maar waarom vertel je dit? Omdat ik precies 1 januari 2021 ben begonnen met koud douchen en meerdere keren is gevraagd of dat een goede voornemen was. Nee, dat was het niet. Maar ik heb het wel gedaan.

Hoe kom je er bij dan?

Ik lag scrollend op de bank en zag een story van @growthinkers voorbijkomen. Hij had het boek ‘De Wim Hof methode‘ van – je raadt het niet – Wim Hof gelezen. In het boek raadt de Iceman aan om met warm douchen te beginnen en aan het einde langzaam de kraan naar koud te draaien.

De eerste week douche je 15 seconden af, de tweede week 30 seconden, de derde week 1 minuut en daarna 2 minuten. En ja, 7 x 4 is 28 dagen. Die 2 minuten heb ik dus 2 dagen meer gedaan.

“Waarom de fuck zou je dat doen?”

Uiteraard daagde ik m’n pa ook uit om mee te doen. Z’n antwoord was heel simpel: “Nee joh, veels te koud.” Beetje jammer, maar groot gelijk. Dan maar op Instagram proberen. Daar kreeg ik een paar berichten over hoe tof het was dat ik dit deed, maar zelf meedoen ho maar. “Waarom de fuck zou je dat doen?” was de meestvoorkomende reactie. Op zich wel een relevante vraag, dus dit zijn de grootste redenen waarom de fuck je dit zou moeten doen.

1. Je boost je immuunsysteem.
2. Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
3. Je hartslag verlaagt en je ervaart minder stress.
4. Je hebt overdag meer energie.
5. Je krijgt het minder snel koud.

Ik hoor je denken: “Oké, lekker overgenomen lijstje pik, maar wat heb je er zelf nou aan gehad?” Ga ik vertellen.

Wat heb ik er zelf aan heb gehad

Zelf merkte ik na de eerste keer koud afdouchen al dat ik veel alerter was. Wanneer je warm doucht, kom je toch half slaperig nog die douche uit. Maar na een koude douche voelde ik me springlevend. Na een paar dagen was ik ook al wat meer gewend aan de kou en dat ging steeds makkelijker. Gewoon beginnen met lauw water helpt al, dan is het verschil een stuk minder.

Door de dag heen heb ik veel meer energie, voel ik me fitter en ervaarde ik inderdaad wat minder stress. Als je veel stress hebt, is koud douchen zeker niet de oplossing – net als ‘gewoon lachen’ geen oplossing is voor een depressie – maar ik merkte zelf zeker verschil.

Over m’n immuunsysteem en hart kan ik weinig zeggen. Ik heb werkelijk waar geen flauw idee, maar ik kies ervoor Wim te geloven. M’n Apple Watch meet ook m’n hartslag en daar zie ik wel vermindering in bij het gemiddelde, maar over het algemeen is dat nog steeds aan de hoge kant, dus vind ik dat moeilijk inschatten. Misschien kan ik daar over een paar maanden meer over zeggen.

De combinatie met wandelen en yoga

Waar ik het meeste van merk is de combinatie met dagelijks wandelen en yoga. Na 11 dagen koud douchen begon ik met wandelen en ik ben er sindsdien ook niet meer mee gestopt. De energieboost en de alertheid die ik ervaar na koud af te douchen voegen echt toe aan mijn wandeling. Ik probeer altijd mindful te wandelen en die alertheid helpt daar echt bij.

Daarnaast beoefen ik twee keer in de week yoga en ook daarbij voel ik de effecten. Dat is denk ik een wisselwerking, want ik heb veel meer controle over m’n ademhaling en heb het gevoel dat ik veel meer ‘in-tune’ ben met m’n lichaam. Heel bijzonder en vooral heel erg nice.

Na de challenge

Ik deed de challenge in januari en koud (af)douchen is echt een habit geworden. Na onze Clubhouse-sessie zei Jelle (van Growthinkers) dat hij niet meer zonder kan. En ik heb dat ook ècht. Maar 2 minuten vond ik best wel veel, omdat ik überhaupt niet zo heel lang douche. Dus ik heb het gehouden op 1 minuut.

Elke ochtend pak ik de temperatuurkraan beet, draai ik ‘m langzaam naar boven, roep ik: “Zet timer op 1 minuut” naar Google via Sonos en blijf ik draaien tot ‘ie precies koud genoeg is. En zodra het alarm gaat, weet ik dat ik m’n dag weer energiek kan beginnen.