daniel van der kolk

11 aug. 2020

Blog

Bewust omgaan met social media

Tijdens het scrollen door Instagram vraag ik me af waarom ik eigenlijk aan het scrollen ben. Haast geen van deze foto’s doet iets met me, maar toch laat ik me afleiden. Doelloos scrol ik m’n energie weg. Inspirerende posts sla ik op, bovenop de honderd vorige inspirerende posts waar ik niets mee gedaan heb. Business tips geven me het idee dat ik verkeerd bezig ben. Een meme tussendoor laat me niet eens meer lachen. Al die schreeuwende content overweldigd me. Dus moet ik opzoek naar balans. Hoe kan ik bewust omgaan met social media?

Ik heb – waarschijnlijk net als jij – een haat-liefdeverhouding met social media. Eind vorige maand nam ik al een week de tijd om mijn telefoongebruik te beperken en vorige week deelde ik al een stuk over hoe ik begonnen ben met online ontspullen. Daarom wilde ik het heel deze maand hebben over digitaal minimalisme. En afgelopen week ben ik gaan kijken naar hoe ik bewust kan omgaan met social media. En niet alleen door m’n schermtijd te verminderen, maar ook door m’n ervaring positiever te maken.

Tijd en aandacht

Eén ding is heel simpel en dat is iets wat we eigenlijk allemaal wel weten, maar negeren. En dat is dat onze tijd en aandacht geld waard zijn. Sterker nog, onze tijd en aandacht zijn de meest waardevolle middelen die we hebben. Bedrijven kopen een plek voor een KANS op onze tijd en aandacht. Dat is hoeveel ze waard zijn.

Maar we hebben grenzen en daarom is het belangrijk dat we niet te afgeleid of overwhelmed raken. Ik voel me bijvoorbeeld steeds onrustiger als ik aan het scrollen ben en kwam er een paar maanden geleden pas achter dat dit gewoon overprikkeling is. Maar stiekem vertelde m’n oer-informatie-verslaving me om door te scrollen. “ER ZIT WAT BIJ DAT JE MOET WETEN. SCROL DOOR. DOOR. DOOR.” Maar zat niks bij joh. Alleen maar troep.

Over die oer-informatie-verslaving gesproken. Of nja, eigenlijk alleen over die oer, maar ik kon geen beter bruggetje verzinnen. Ik zag een tijdje terug in een video dat we vroeger als jagers-verzamelaars in groepen van rond de 150 mensen leefden, omdat dat echt onze max is aan goede connecties. Dus misschien is het, zodat ik bewust kan omgaan met social media, een goed idee om me online ook aan dit getal te houden. Niet meer meer meer, maar heel bewust minder, zodat de connecties waardevol blijven.

Eerst volgde ik op Instagram bijna 500 mensen, maar nu nog maar 93 en ik ben van plan nooit boven de 150 uit te komen. Soms volg ik een nieuw iemand, soms ontvolg ik iemand. No hard feelings. Mensen komen nou eenmaal in en uit je leven, vaak om een reden, dus zie ik geen reden om ze online er wel bij te houden. En ook om die grenzen van tijd en aandacht te respecteren. Treat yourself. Niet met een lekkere taart van Koekela, maar met genoeg energie door je dag heen. Dat is pas yourself treaten.

Wat vind je nou echt belangrijk?

Deze vraag stel ik mezelf steeds weer opnieuw. Het is de vraag waarmee mijn reis in minimalisme en persoonlijke groei begon, maar ondertussen nog veel meer dan dat. Is het nou echt zo belangrijk om de uitgaan-stories te zien van iemand die ik al zes jaar niet gesproken heb? Dat is tijd en energie, verspilt aan iets dat niets toevoegt aan m’n leven. Ontvolg. Ontvriend. Buh-bye. Als iemand een rol hoort te spelen in ons leven, dan vind die persoon wel weer een manier om terug te komen. Don’t worry, be happy.

Ik volg ook geen bedrijven meer die nul waarde voor me toevoegen. Bovendien proberen de meeste bedrijven me alleen maar hun shit te verkopen, dus dat voorkom ik liever. Leid me alleen maar af. Eigenlijk alles wat me alleen maar afleid, of niet boeit, heb ik ontvolgd. En zoals ik in deze post al zei, doe ik dat steeds als ik het tegenkom, in plaats van in één keer.

Aan de andere kant ben ik juist bedrijven en mensen gaan volgen die me inspireren en/of motiveren. Juist om mijn hele social media ervaring positiever te maken voor mezelf.

What’s next?

Volgende week heb ik het in de nieuwe aflevering van Als Los Zand met Pepper Wering (freelance tekstschrijfster en contentmarketeer) over o.a. haar social media detox van 8 maanden.