daniel van der kolk

3 feb. 2021

Blog

De overwinning op jezelf

De overwinning op jezelf. Hoe dramatisch klinkt dàt? Alsof je constant in strijd bent met je eigen zijn en je de veldslag overwonnen hebt die zich afspeelt in je hoofd. House Hersencel VS House Bloedsomloop. Ik maak er nu een beetje een grapje van natuurlijk, maar eigenlijk komt het wel op een soort strijd neer. Maar niet zo dramatisch en episch als een aflevering van Game of Thrones natuurlijk.

Covey schrijft in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ dat de eerste drie eigenschappen staan voor die overwinning op jezelf. Het gaat dus over slechte habits, of eigenschappen, doorbreken en daarvoor in de plaats nieuwe aanleren. Dan wordt het dus ineens House Reactief VS House Proactief. In je hoofd dan.

Dit boek is voor mij in ieder geval een hele grote inspiratiebron en ik vind het bizar hoe deze habits binnen alle aspecten van m’n leven toegepast kunnen worden. Ik heb er onwijs veel van geleerd op persoonlijk vlak, maar pas wat ik geleerd heb ook toe binnen mijn studie en onderneming. Ik haal er zelfs inspiratie uit om te maken, zul je zo lezen. Wat ik probeer te zeggen is dat ik als persoon, als mens, als baanderheer voor Huis Proactief, diep geraakt ben door het boek. Ik probeer er zelf met dat gedachtegoed het allerbeste uit te halen en ook weer zo veel mogelijk terug te geven. Laten we bij het begin beginnen.

1. Wees proactief

In het kort gaat deze eigenschap over je verantwoordelijkheid nemen en ook zelf initiatief nemen. Niet je omstandigheden de schuld geven, maar zelf kunnen beslissen hoe je met die omstandigheden omgaat. Dit is onder te verdelen in twee cirkels.

Ten eerste de cirkel van betrokkenheid. Hierin vallen alle dingen waar je geen controle over hebt, zoals het weer, wat mensen van je vinden, de mening van anderen, andermans fouten, wat je oom op verjaardagen over ‘die buitenlanders’ zegt, etc.

Binnen de cirkel van betrokkenheid kun je de cirkel van invloed trekken. Hierbinnen vallen alle dingen waar je wel controle over hebt, zoals je houding, je educatie, de vaardigheden die je leert, je enthousiasme, hoe jij je vrije tijd indeelt en met wie, je gewoontes, of je wel of niet naar familieverjaardagen gaat, etc. Proactieve mensen leggen de focus op deze tweede cirkel.

Ik ben me heel erg bewust geworden van deze cirkels en dat ik inderdaad heel reactief leefde, in plaats van proactief. Dit is voor mij, vooral in deze tijd, echt een heel erg belangrijk inzicht geweest en helpt me in m’n dagelijkse denken. Deze eigenschap uit zich namelijk ook in hoe ik omga met relaties en in m’n ondernemerschap. Deze switch van gedachtegang ligt voor mij dus echt aan de basis van mijn nieuwe manier van leven. Heel bijzonder om te merken.

Het is trouwens ook de basis van alle andere eigenschappen in het boek en daarom vond ik het ook belangrijk deze eerst goed eigen te maken, voordat ik aan de volgende eigenschappen begon.

Luister hier ook de podcast-aflevering die ik over deze eigenschap maakte.

2. Begin met het einde voor ogen

Naar aanleiding van Verlangen naar minder van Jelle Derckx schreef ik mijn eigen persoonlijke missie. Later pas dook ik wat dieper in het idee achter het schrijven hiervan. Het doel van ‘beginnen met het einde voor ogen’ is dat je erachter komt wat echt belangrijk voor je is. Door in de toekomst te kijken, of het letterlijke einde voor je te zien, kun je voor jezelf bepalen of je daar dagelijks ook echt naartoe aan het werken bent.

Dit beseffen en hiermee bezig zijn is een proactieve keuze. Deze eigenschap is namelijk gebaseerd op het principe dat alles twee keer gecreëerd wordt: eerst mentaal en dan materieel. En dit valt binnen je cirkel van invloed. Vandaar dat je dus eerst de eerste eigenschap goed eigen moet maken. Je bouwt toch ook geen huis, zonder eerst een blauwdruk te ontwerpen? Waarom zou je dan wel je leven leiden, zonder een plan te hebben?

Luister hier ook de podcast-aflevering die ik over deze eigenschap maakte.

Zoals ik al zei, probeer ik zelf zo goed mogelijk ook weer terug en door te geven wat ik leer. Daarom schreef ik hier vervolgens een ebook over, op basis van mijn eigen ervaring, deze eigenschap en het werkboek. Ik ben hier onwijs trots op en heb ook al veel positieve reacties hierop gehad. Ik kan zeggen dat ik met dit ebook al meerdere mensen verder heb geholpen in hun persoonlijke groei. Hoe vet is dat.

Het ebook is hier te bestellen.

<link voor="" ebook="">

3. Belangrijke zaken eerst

Met deze eigenschap had ik eerlijk gezegd de meeste moeite en ik vind ‘m nog steeds niet makkelijk. Met de eerste eigenschap heb ik mezelf aangeleerd proactief te zijn en zelf de leiding te nemen, door de tweede eigenschap weet ik wat ik belangrijk vind en waar ik heen wil en deze eigenschap komt neer op het ook ècht doen. En ook nee durven zeggen tegen voor mij onbelangrijke zaken.

Luister hier ook de podcast-aflevering die ik over deze eigenschap maakte.

Het belangrijkste wat ik geleerd heb is dat ik prioriteiten in moet plannen en niet mijn planning moet prioriteren. Vooraf nadenken over wat ik wil bereiken, daar een plan voor maken en die vervolgens inplannen, in plaats van denken: “Doe ik morgen wel.” Om mezelf hierbij te helpen, heb ik op basis van Coveys weekplanner een eigen planner ontworpen, met ook weer mijn eigen visie en ideeën hierbij toegevoegd. Om dus weer terug en door te geven wat ik heb geleerd, plus een beetje van mezelf.

Via mijn Instagram highlights kun je zien hoe ik de planner heb gemaakt. Via de DM’s kun je ‘m bestellen 🙃

De overwinning op jezelf dus

Wanneer je deze drie eigenschappen eigen gemaakt hebt, heb je de overwinning op jezelf behaald. En ik denk dat ik over mezelf wel kan zeggen dat dit is gelukt. En ik denk dat ik ook wel kan zeggen dat ik anderen hierbij help, of in ieder geval bij probeer te helpen. En zo draag ik mijn steentje bij.

Toch heb ik het gevoel dat er iets mist bij de eerste eigenschap. Ik ga toch maar eens nadenken hoe ik kan teruggeven wat ik daarbij heb geleerd.

Bedankt voor het lezen en heb vandaag de dag die het beste bij jou past.