daniel van der kolk

4 aug. 2020

Blog

Hoe ik begon met online ontspullen

Zoals ik in deze podcast aflevering over digitaal minimalisme al eerder gezegd heb, kreeg ik aan het begin van mijn reis steeds meer last van de meldingen op m’n telefoon. Het geluid van m’n telefoon staat wel uit, maar het begon me echt te irriteren hoe vaak ik die tril voelde. Dus die heb ik – toen ik de aflevering opnam begin mei – helemaal uitgedaan en sindsdien ook uit gelaten.

Dit scheelt tot nu toe zo veel, want elke keer als ik een melding binnenkreeg, voelde ik dat door heel m’n lichaam. Er schiet dan vanaf het puntje van m’n teen tot aan m’n corona-kuif stress doorheen. Vanaf dat moment besloot ik dat dit niet meer in mijn leven paste. En nog steeds niet.

Omdat ik me er ondertussen wel zeker bij voel hierover meer te delen, is augustus de maand van digitaal minimalisme geworden. Dit betekent dat heel de maand augustus in het teken staat van online ontspullen en alles wat ik deel daar mee te maken heeft. Ook de podcast van deze maand, waarin ik het met een gastspreekster ga hebben over social media.

Notificaties

Laten we beginnen bij waar ik begon. Meldingen. Notificaties. BENACHRICHTIGUNGEN. Ja, dan zijn ze eng ineens hè. Als je een platform of app minder wil gebruiken, zet ze gewoon uit. Klaar. Simple as that. Ausmachen. Ik had zelf ook niet echt last van FOMO, maar als jij wel bang bent dat je iets mist, vraag jezelf dan af hoe dat komt. Is het nou echt zo belangrijk dat je op de hoogte bent van de lelijke vakantiefoto van dat ene meisje van de basisschool die je eigenlijk nooit hebt gesproken en je nu ook niet meer spreekt? Nee? Dacht ik al.

Heb je het idee dat je verslaafd bent, of heb je hier hulp bij nodig? Zoek dan professionele hulp. Bel je huisarts, zij/hij weet wat te doen. There’s no shame in this.

Apps

Voor mij was dit eigenlijk snel nadat ik m’n meldingen uitdeed de volgende stap. Want man man man, wat een rommel je telefoon. En dat terwijl ik bezig ben met online ontspullen. Maar een app is zo gedownload natuurlijk. Verveel ik me? Download. Maar één keer nodig? Download. Trending? Download. Hierbij was het uiteindelijk het belangrijkste dat ik vooral eerlijk was tegen mezelf. Waarom download ik dit eigenlijk? Omdat ik me verveel. Oké, waarom verveel ik me? Kan ik niet beter iets anders gaan doen waar ik wel wat aan heb?

En nee, ik zeg niet dat ik m’n telefoon op de brandstapel heb gegooid, maar wel dat ik nu bewuster omga met m’n telefoon. Want dat geeft rust in m’n hoofd en zorgt voor meer tijd (en vrijheid).

Email

Email is ook een stap in digitaal minimalisme. Ik hield eigenlijk altijd m’n email wel opgeruimd. Als ik klaar ben met een gesprek archiveer ik de mails altijd gelijk. Maar op één ding betrapte ik mezelf en gelukkig was dat heel makkelijk op te lossen. Un-sub-scribe. Ja. Ik stelde het gewoon te lang uit. Ik hield mezelf voor de gek met m’n: “Ja, nee, dit ga ik later nog lezen.” of: “Misschien komt er nog een lekkere kortingsactie langs.” Denk het niet. Sterker nog, weet je wat een nòg betere kortingsactie is? Niet kopen. Elke keer als ik een mail binnenkrijg zonder toegevoegde waarde is dit: openen, naar beneden scrollen en op unsubscribe klikken.

Kosten: 10 seconden
Frustratie: -100
Review: 5 sterren

Gebruik filters

Op je mailbox kun je ook filters gooien zodat ze er beter uit zien. Ik gebruik zelf Gmail, daarmee kun je heel makkelijk filters aanmaken voor soortgelijke berichten. Gebruik dit. Heb je geen Gmail? Zoek dan via jouw favoriete zoekmachine (lees: DuckDuckGo) even op hoe dit moet. In het kort komt het erop neer dat je binnenkomende mails automatisch gesorteerd worden. Enige wat jij hoeft te doen is dit eenmalig instellen, that’s it.

Foto’s

Daarnaast maak je tig foto’s en screenshots. Vooral iPhone X+ gebruikers hebben een hoop screenshots, vooral van wanneer ze op het uitknopje proberen te drukken. Voor je het weet zit je telefoon vol met duizenden foto’s, waar je vervolgens nooit meer naar omkijkt. Heb ik ook. Dus heb ik eens de tijd genomen om digitaal minimalisme op m’n foto-bibliotheek los te laten, te verwijderen wat ik niet meer wilde en naar een harde schijf of cloud te uploaden wat ik wilde bewaren. Voor iPhone gebruikers werkt iCloud het beste voor foto’s. Google Foto’s ook gewoon trouwens. Love it.

Social Media

Ontspullen vind ik het fijnste werken als ik gaandeweg opruim. Het is voor mij heel overwhelming om alles in één keer te moeten opruimen. Dat moeten we niet hebben. Voor mij werkt het veel beter om op te ruimen als ik iets tegenkom en niet meer wil hebben of niet meer gebruik. Met online ontspullen werkt dit hetzelfde en dus gebruik ik dit ik ook met social media. Kom ik bijvoorbeeld iemand tegen in m’n feed die ik niet meer interessant vind? Of past diegene op dat moment van m’n leven niet meer bij me? Ontvolg. No hard feelings. Ik heb ook laatst een sweep door m’n following lijst heen gedaan en ontvolgd waar nodig. Voelde heel raar, maar was achteraf juist goed.

In de volgende podcast aflevering van Als Los Zand ga ik met een gastspreekster meer in op social media. Ook komen er nog meer blogs online over digitaal minimalisme. Volg me op Instagram om op de hoogte te blijven hiervan. Thanks voor het lezen! Laat je me weten of je er wat aan hebt gehad?