Daan Out Here
  • Persoonlijke Groei
  • Minimalisme
  • Podcast
  • Over mij
  • Shop
Daan Out Here
  • Persoonlijke Groei
  • Minimalisme
  • Podcast
  • Over mij
  • Shop
0
simpele week
  • Persoonlijke Groei

Drie dingen die mijn week simpeler (en gelukkiger) maakten

  • 28 juli 2020
  • Daniël

Afgelopen week begon en eindigde ik elke dag met m’n bullet journal. Ik gebruikte m’n journal al voor al m’n losse gedachtes, maar echt bewust ‘s ochtends en ‘s avonds journalen vergat ik steeds. Een soort systeem, een methode, om op te schrijven wat ik dacht, mistte ik heel erg. Eerst vond ik een bullet journal namelijk heel overwhelming. De methodes op YouTube kostten nog best veel tijd en moeite, dus stopte ik er na een paar dagen alweer mee. Of begon ik er überhaupt niet aan.

Daarom was ik toch maar aan m’n eigen manier begonnen. Ik schreef alles wat ik in m’n hoofd had op, deelde losjes m’n dagen in, tekende dingen uit en schreef m’n doelen op. Alles door elkaar. Geen systeem. Niks. Ik zat mezelf namelijk echt in de weg met het netjes willen houden, terwijl ik eigenlijk gewoon op wilde schrijven waar ik op dat moment aan dacht. Door alles op te schrijven was ik echt meer mindful bezig met m’n gedachtes. Ik denk ook dat juist door de tijd hiervoor te nemen en even pauze te nemen om dit te doen al goed is voor je rust. In de maatschappij waar we in leven is hier denk ik steeds minder ruimte voor, dus moet je het zelf maken.

Maar toch deed het, na dit een tijdje zo gedaan te hebben, niet genoeg voor m’n mentale rust. Ik besloot daarom een week lang drie dingen te proberen, om hier wel beter voor te zorgen en mijn week simpel (en gelukkiger) te maken.

Geen telefoon van negen tot negen.

Elke avond om 21:00 heb ik m’n telefoon weggedaan. Plus alle andere vormen van technologie. Oké, behalve m’n E-reader, maar daar kan je niet eindeloos doelloos op scrollen. Want dat was het doel. Niet meer heel de avond doelloos scrollen, maar bewust je avond doorbrengen. Om 21:00 zette ik de waterkoker aan. Vervolgens checkte ik m’n moestuin en gaf ik de planten water. Daarna zette ik thee (ik drink nu al een tijdje de Bedtime kruidenthee van Yogi Tea, echt heerlijk in de avond) en ging ik zitten om te lezen.

Eerst was ik bang dat de tijd heel langzaam zou gaan, maar eigenlijk viel dat wel mee. Rond 23:00 begin ik altijd aan m’n avondritueel en dit was het eigenlijk binnen no time. Plus ik was weer een paar hoofdstukken verder in m’n boek. Of ik had m’n gedachtes gedumpt in m’n journal.

Elke ochtend en avond journalen.

De dag voordat ik hiermee begon, heb ik een aantal vragen opgezocht die je jezelf ‘s ochtends en ‘s avonds kan stellen, om zo m’n journal op te bouwen. Ik heb deze vragen als guideline gezien en niet echt als ‘must’. Voor mij werkte dit echt heel erg goed, omdat ik geen verwachtingen van mezelf had en niets moest.

Voor m’n early journal (zo noemde ik de bladzijde voor in de ochtend) stelde ik mezelf drie vragen:

  1. Waar ben ik dankbaar voor?
  2. Wat zou vandaag nice maken? (of wat heb ik vandaag nodig?)
  3. Hoe krijg ik dat vandaag?

Onder de antwoorden schreef ik op hoe ik me op dat moment voelde (daily affirmation). Vervolgens stelde ik m’n doelen en intenties voor de dag op. Dit ging eigenlijk heel goed en werkte voor mij heel chill.

Voor het slapengaan journalen heb ik afgelopen week aan m’n avondritueel toegevoegd. M’n telefoon legde ik in een andere kamer, dus ik kon ook niets anders doen dan schrijven of verder lezen. Eigenlijk had ik na drie dagen ook de neiging niet meer om überhaupt m’n telefoon te pakken, maar was het gelijk: ik ga lezen, of: ik ga journalen. In m’n late journal stelde ik mezelf deze twee vragen:

  1. Noem drie toffe dingen die vandaag gebeurt zijn (of gewoon: wat ging vandaag goed?)
  2. Wat kon vandaag beter?

Soms gebruikte ik de tweede vraag als uitlaatklep, maar relativeerde ik wel. Ik zocht altijd naar het zilvere randje (thanks Stuart Little voor die wijze levensles).

Meer vragen die je jezelf kan stellen/combineren:

  • Wat vond ik nice vandaag en waarom?
  • Liep ik ergens tegenaan? Hoe voelde ik me daardoor? Wat heb ik ervan geleerd?
  • Hoe zag succes er vandaag uit? Wat heb ik vandaag gedaan om dat waar te maken?
  • Kan ik vandaag iets vieren?
  • Wat heb ik vandaag geleerd?
  • Hoe heb ik vandaag iemand anders blij gemaakt?
  • Hoe heeft iemand anders mij blij gemaakt vandaag?

Bewuste productiviteit.

Ik ben aan de slag gegaan met bewuste productiviteit. Dit is voor mij een nieuw begrip en ik weet ook nog niet helemaal hoe ik het ga invullen, maar ik ben van plan dit goed uit te werken. Afgelopen week heb ik m’n doelen zo opgesteld dat ze passen binnen m’n persoonlijke missie en langetermijndoelen. Maar ook dat ik bewust m’n rust gepakt heb en meer aandacht heb besteed aan m’n (mentale) gezondheid.

De vraag “wat heb ik vandaag nodig” in m’n ochtend journal hielp hier het meest bij. Hoe krijg ik dit voor elkaar? Hoe helpt mij dit vooruit? En om hier aan het einde van de dag op te reflecteren was voor mij heel behulpzaam en waardevol. Misschien dat het me toch gelukt is om voor mezelf een methode te vinden.

Wat haal ik hieruit?

Afgelopen week heb ik mezelf qua telefoongebruik dus echt beperkt. Ik ga hem vanaf nu niet meer op 21:00 weg doen, maar ik ga er wel voor zorgen dat ik ‘s avonds niet doelloos ga scrollen. Het lijkt me chill om ‘s avonds te blijven lezen en schrijven, maar als ik iets wil opzoeken wil ik dat wel kunnen doen. Wel leg ik hem voordat ik ga slapen in een andere kamer. Dit vond ik echt super chill. Het heeft me ook geïnspireerd om heel augustus bezig te zijn met digitaal minimaliseren. Ik heb me hier al eerder mee beziggehouden (luister maar in deze podcast-aflevering), maar wil me hier nog meer in verdiepen. Ook om te kijken wat ik nog meer kan doen.

Journalen blijf ik ook doen, precies zoals ik heel vorige week gedaan heb. Een early journal en een late journal. Of ik nou weinig of veel te vertellen heb, het is onwijs waardevol voor me heb ik gemerkt. Voor mentale rust en ook voor m’n productiviteit zelf. En wat ik precies zie als ‘bewuste productiviteit’ wil ik nog verder uitwerken. Hier ga ik dus nog meer onderzoek naar doen. I’ll keep you posted.

Volg me op Instagram om op de hoogte te blijven.

Tags
  • digitaalminimaliseren

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Mij

Hé, ik ben Daniël van der Kolk. Via Daan Out Here blog ik en maak ik mijn podcast ‘Als Los Zand’. Ik deel hier mijn reis in persoonlijke groei en minimalisme. Ik hoop je met mijn verhaal te inspireren en ook aan te zetten tot groei. Lees op de ‘over mij‘-pagina meer.

Koop m’n eBook
  • je missie schrijven Schrijf jouw persoonlijke missie €9,95
Luister m’n podcast

Volg me op Instagram
Drie dingen die jouw monday minder blue maken.
Steeds vaker komt het idee in me op om ooit later een boekenwinkel te openen. Niet als doel om naartoe te werken, maar meer gewoon als chill idee in m’n achterhoofd.
Bewegen is belangrijk. Hoef ik je ook niet te vertellen. Maar voor mij werkt dagelijks oefeningen doen met een fitness-app niet en na twee keer hardlopen stop ik altijd weer. Daarom ben ik ook begonnen met yoga, om minder de druk van het moeten sporten te voelen, maar daar weet ik nog te weinig vanaf om echt te delen, dus doe ik dat niet.
“Gevoelens zijn als gasten in je hoofd. En jij bent de gastvrouw of heer. Soms krijg je leuke gasten, dan kun je ze verwennen en heb je het gezellig. Soms krijg je minder leuke gasten, maar die kun je maar beter dezelfde tijd gunnen, dezelfde koekjes geven en drankjes aanbieden, want uiteindelijk gaan ook zij weg. En dat is met alles zo. Het komt en gaat.” - Fabienne Strooband
hé 2020, gotta hang. 2021 belt.
Mijn focus nu ligt op de overwinning op mezelf. En dat is precies waar de eerste drie eigenschappen van Covey samen over gaan.

Schrijf je in voor updates :)

Input your search keywords and press Enter.